Herbowy z czarnuszką, Encantado, Bomba czosnkowa, Krzywonos… To nazwy pysznych i naturalnych serów, które są wytwarzane niedaleko Poznania, w małej miejscowości Linie. Za niebywały smak produkty wielokrotnie zostały nagrodzone. W dodatku ich powstawanie jest mocno związane z naturą. 

Sery, których wytwórcą jest Marek Grądzki powstają z mleka koziego i krowiego. Zwierzęta te pasą się na łąkach gospodarza, które nie są nawożone i pryskane, nie jedzą też kiszonki i syntetycznej paszy.

Powstają tam głównie sery dojrzewające od 3 miesięcy do ponad roku. Najbardziej znane sery zagrodowe, to cykl serów Herbowych (serów z mleka koziego z dodatkami czarnuszki, kozieradki, macierzanki, czosnku niedźwiedziego), ser Krzywonos (dojrzewający w czarnej parafinie), a także Ser Grądzki (z dodatkiem łagodnej papryki szegietyńskiej). Każdy ser waży około kilograma i każdy jest codziennie przez gospodarza obracany na drugą stronę. 

GALERIA

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Zostaw komentarz
Podaj swoje imię