Small people control the food. The concept, wasting food.

Każdego roku na obszarze Unii Europejskiej marnuje się 88 milionów ton żywności o rynkowej wartości około 143 mld euro. Oprócz żywności samej w sobie, zmarnowane zostają także zasoby naturalne i nakład pracy, które potrzebne były do jej wytworzenia. Chcąc zmniejszać straty i marnotrawstwo żywności potrzebne są zarówno rozwiązania systemowe, jak indywidualny wysiłek każdego z nas. Stąd inicjatywa Food Waste Hackathon.

W dniach 17-19 listopada 2017 r. odbędzie się pierwszy w Polsce Food Waste Hackathon. Specjaliści IT, eksperci ds. odpadów żywności, praktycy oraz aktywiści społeczni i entuzjaści spotkają się we Wrocławiu, by wspólnie pracować nad rozwiązaniami społecznymi. Ich celem będzie stworzenie innowacyjnych projektów aplikacji mobilnych i sieciowych, które pomogą walczyć z marnowaniem żywności. Wydarzenie jest częścią międzynarodowego projektu Interreg STREFOWA.

Podczas wrocławskiego Food Waste Hackathonu uczestnicy zmierzą się z następującymi wyzwaniami:

  • Jak usprawnić logistykę przekazywania produktów (zwłaszcza wymagających zapewnienia warunków chłodniczych) na potrzeby Banków Żywności?
  • Jak ograniczać marnotrawstwo żywności w branży hotelarskiej?
  • W jaki sposób organizować domowe kompostowanie?
  • Jak rozwijać ruch foodsharing w Polsce?

Propozycje aplikacji zostaną ocenione przez jury, a najlepsze z nich nagrodzone!

Food Waste Hackathon odbędzie w Mercure Wrocław Centrum (pl. Dominikański 1). Partnerami wydarzenia są Orbis Hotel Group, Bank Żywności we Wrocławiu, Foodsharing Wrocław, ABRYS, Solvena oraz AmRest Sp. z o.o. zarządzająca marką KFC w Europie Środkowej. Wydarzenie to jest elementem projektu Interreg STREFOWA (www.reducefoodwaste.eu), w którym biorą udział organizatorzy wydarzenia Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Federacja Polskich Banków Żywności. Więcej informacji tutaj.

Partnerem wydarzenia jest firma Abrys z Poznania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Zostaw komentarz
Podaj swoje imię