Prezentujemy relację z pierwszych po letniej przerwie warsztatów Marchewkowej Rewolucji.
Warsztaty odbyły się 08-09.09.2012. Były to pierwsze warsztaty po przerwie letniej ( ogólnie III sesja w ramach projektu).
Można było sie dowiedzieć jak odżywiać się zdrowo, sezonowo i ekologicznie, tak aby oddać Matce Ziemi chociaż część tego co nam daje. Nie mogło zabraknąć wątku o domowym kompostowniku, sezonowym odżywianiu oraz informacji : kiedy i jak jeść, gdzie robić zakupy, aby nasz domowy budżet nie ucierpiał.
Jedzenie bez nadęcia – czyli szybki kurs gotowania zbóż, kasz i roślin strączkowych, oraz połączenia produktów.
Wiele osób poznało nowe odmiany kaszy, przypraw, nieznane rodzaje ziół. Na koniec warsztatów został przeprowadzono kurs pieczenia chleba, każdy dostał zakwas na swój (niekiedy pierwszy) chleb. Rewelacyjne zapachy, kolory i smaki!
Kolejne warsztaty już pod koniec września.