O tej porze roku mamy prawdziwy wysyp warzyw i owoców. W lipcu pojawiają się ? niedostępne o innej porze roku ? porzeczki i agrest. Choć wszyscy wiemy, że owoce są zdrowe i zawierają mnóstwo witamin, serwis Ekologia.pl przybliża nam ich dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Brzoskwinie przyciągają wzrok kolorem wschodzącego słońca, kuszą słodkim, orzeźwiającym smakiem, nęcą aromatycznym zapachem. Brzoskwinia to typowo wakacyjny owoc – jest soczysty, a poza tym słynie ze swoich licznych właściwości odżywczych. Jedna średnia brzoskwinia to bogate źródło błonnika, witaminy A i potasu, co pomaga zachować równowagę. Brzoskwinie są również bardzo dobrym źródłem witaminy C, która wzmacnia nie tylko układ odpornościowy, ale pomaga zachować młody i promienny wygląd.
Z kolei pomidory zawierają bardzo cenny składnik – likopen, barwnik nadający tym owocom głębokiego czerwonego koloru, który wychwytuje i dezaktywuje wolne rodniki, przez co ma silne działanie antynowotworowe. Pomidory to także nieocenione źródło potasu, który aktywnie neutralizuje nadmiar soli w naszej diecie. Obecność potasu sprawia również, że włączenie pomidorów do naszej diety wpływa pozytywnie na funkcjonowanie mózgu, wydatnie polepszając jego zaopatrzenie w tlen. Wśród witamin istotną dla nas jest witamina A, która działa korzystnie na nerwy wzrokowe. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego do swojego jadłospisu powinny wprowadzić pomidory kobiety oczekujące dziecka, a także osoby znerwicowane żyjące w ciągłym stresie, bowiem warzywo to ma właściwości uspokajające i kojące nerwy.
Dlaczego warto jeść truskawki? Bo stanowią źródło cennych wartości odżywczych – zawierają więcej witaminy C niż cytryna, a także kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę A oraz minerały takie jak potas, wapń, czy magnez. Warto pamiętać, że truskawki doskonale oczyszczają organizm z toksyn, są niskokaloryczne, poprawiają przemianę materii oraz wygląd cery i włosów, a ze względu na dużą zawartość żelaza – chronią przed anemią. Wykazują zdolność do hamowania zmian nowotworowych – zawierają kwas elagowy, który działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Lecznicze właściwości truskawek wykorzystywane były w medycynie ludowej – napary z liści truskawek stosowane były przez niedokrwistości, kamicy żółciowej, szkorbucie i anemii. Natomiast rozgniecione owoce w przypadkach zaniedbanej egzemy, przeciw piegom, plamom i wągrom.
Arbuz to idealny owoc na lato – soczysty, czerwony miąższ gęsto poprzetykany czarnymi pestkami jest bardzo orzeźwiający, bo arbuz w ponad 90 proc. składa się z wody. Reszta to węglowodany i błonnik pokarmowy. Dlatego arbuz jest idealnym pokarmem dietetycznym – ma niską zawartość cukru, korzystnie wpływa na układ trawienny i polepsza przemianę materii, a 100 gram tego owocu to jedynie 36 kcal. Dzięki dużej zawartości wody arbuz działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Arbuz skrywa w sobie wiele dobrego: owoc ten ceniony jest głównie za zawartość witaminy A, kwas foliowy, witaminę C oraz minerały (wapń, fosfor, potas, sód). Arbuz to bogate źródło likopenu (silnego przeciwutleniacza, który usuwa z organizmu wolne rodniki) i glutationu, oraz cytruliny stymulującej odporność i – co ciekawe – wspomagającej w wytwarzaniu ważnego dla utrzymania sprawności seksualnej tlenku azotu.
Czereśnie to idealna przekąska na lato – w 80 proc. składają się z wody, reszta to cukry proste, kwasy organiczne, minerały i witaminy. Czereśnia jest bogata w potas, którego posiada aż 225 mg proc. Czereśnia zawiera też takie minerały jak fosfor, wapń, magnez, siarki, chloru, sodu, cynku, żelaza, miedzi. Porcja czereśni dostarcza nam też dużej dawki jodu, którego jest więcej niż w niektórych rybach morskich. Jest również bogata w witaminy C, A, PP i z grupy B (B1,B2,B5,B6 i 12). Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie, zwłaszcza te czerwone, są zaliczane do świetnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i dzięki temu spowalniają procesy starzenia się skóry. Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Czereśnie mogą pomagać w zwalczaniu stanu zapalnego stawów, chorób serca i nowotworów. Co ciekawe, uważa się, że czereśnie maja także działanie przeciwbólowe, a 20 czereśni działa jak 2 aspiryny.
Dojrzały agrest można jeść na surowo, lub przerobić na kompoty, konfitury, dżemy, marmolady. Agrest zawiera duże ilości witaminy A, ale także witaminę C, B1, P. Obfituje w składniki mineralne – fosfor, potas, wapń, żelazo, miedź, magnez i sód. Jeśli masz problemy z przemianą materii, to sięgnij po agrest – jagody agrestu mają niską kaloryczność, a dzięki dużej zawartości pektyn mają korzystny wpływ na przemianę materii. Dzięki właściwościom moczopędnym oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Medycyna ludowa zaleca agrest przy często występujących krwotokach (również przy zbyt obfitym krwawieniu miesięcznym) oraz profilaktycznie, przeciwko miażdżycy, chorobom nerek i schorzeniem dróg moczowych oraz żółciowych.
Z kolei czarne porzeczki obfitują w antyutleniacze – witaminę C, której jest cztery razy więcej niż w pomarańczach. To nie wszystko – czarne porzeczki mają dwa razy więcej potasu niż banany i dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody! W owocu czarnej porzeczki wykryto około 300 różnych rodzajów antocyjanów – bardzo silnych antyoksydantów odpowiedzialnych za intensywny kolor owoców. Dzięki obfitości antocyjanów te porzeczki łagodzą dolegliwości żołądkowe, zapobiegają infekcjom dróg moczowych, szczególnie tych wywoływanych przez bakterię E. coli. Choć Czarna odmiana porzeczek jest najbardziej kaloryczna, to polecane są tym, którzy się odchudzają, gdyż poprawiają pracę układu pokarmowego i oczyszczają organizm z toksyn.
Źródło: ekologia.pl